Košarica

 

0

Košarica je prazna.

 
 

Pasta fatta casa, doma narejene testenine

Pasta fatta casa, doma narejene testenine

31. maj 2022

Narejene po vašem okusu z vašo zgodbo. Prepustite se domišljiji in gostom ponudite domače, unikatne, kakovostne, vaše testenine.
Testenine so si v vseh svetovnih kuhinjah izbojevale trdno in ugledno mesto. Najsi jih pripravimo še tako preprosto, njihov lastni, nekoliko zadržan okus vselej širokopotezno uveljavlja in poudarja arome jedi, ki jih spremljajo. Prav to jih dela tako zanimive.

Novi trend - domače, bio, eko, sveže

Skoraj vse vrste testenin izdelujejo danes tudi iz bio moke. Vendar pri nakupu tovarniško izdelanih testenin iz bio moke naletimo na podobne težave kakor pri nakupu bio kruha, ko v nekaterih pekarnah vmešajo v testo prgišče otrobov in kruh že razglasijo za bio kruh.

Obarvan z umetnim barvilom daje občutek, da jemo zdrav kruh. Seveda je pri testeninah popolnoma enako, zato se lahko zanesemo le na doma pripravljene testenine.

Slovenski pridelovalci nudijo neštete možnosti kakovostnih sestavin za izdelavo testenin. Moke, začimbe, naravna barvila... morda imate večino njih že doma na vrtu.

Za izdelovanje testenin lahko uporabimo vse vrste moke: pšenično, pirino, ajdovo, rženo, durum,... vseh tipov in različne mlevnosti. Prednost je, če uporabite sveže mleto moko, saj ima edina vse hranilne snovi zrnja, kot so vitamini iz skupine B, rudninske snovi in soli. Pri izbiri sestavin moramo vedno imeti v mislih, da je užitek popoln šele, če so vse sestavine, ki jih uporabljamo, najboljše kakovosti. In v prednosti boste vselej, če boste uporabljali sveže sestavine.

Če želimo ponuditi jajčne testenine testu dodamo jajca. Pri nas velja, da mora biti vsebnost jajc najmanj 124 g jajc na 1 kg moke, da testenina velja kot jajčna testenina. Za dobro jajčno testenino zato svetujemo najmanj 5 jajc na 1 kg moke.

Da bo izziv popoln se poigrajte tudi z barvami testenin:

  • rumene: žlička žafranove nitke in žlička mlačne vode ali žlička kurkume,
  • temno rdeče: 2-3 žlice kuhane rdeče pese, ki jo predhodno prepasiramo in ohladimo ali pa 2-3 žlice rdečega vina,
  • svetlo rdeče: 3 žlice paradižnikove mezge,
  • črne: 1 žlička sipinega črnila ali žličko aktivnega jedilnega oglja,
  • zelene: pest umitega in dobro nasekljane ga zelišča ali špinače ali kuhano in spasirano špinačo, ki jo predhodno ohladimo.

"Čar domačih testenin je tudi v tem, da skuhate še sveže. Kuhane so v 1-2 minutah."

Pomoč pri izdelavi testenin

Kdo, če ne Italijan, lahko naredi najzanesljivejši in enostaven stroj za izdelavo testenin. Vseh vrst in oblik. Že več kot 80 let so na trgu aparati za izdelovanje testenin Imperia&LaMonferrina.

Vsi njihovi aparati so v celoti izdelani v Italiji. Specializirani so za aparate za testenine in vse svoje znanje in izkušnje vlagajo v to, tako aktualno italijansko panogo. Tehnologija je zanesljiva in preprosta - vse kar je potrebno za izdelovanje testenin. Nikakršne potrebe ni po moderni digitalni elektroniki, zapletenih nastavljivih programih in po drobnih funkcijah, ki so danes tako popularne. Pomembi sta moč in robustnost aparata. Aparati LaMonferreina so v celoti izdelani iz inoxa, prenos moči pa je verižni. Večina oblik testenin se izdeluj popolnoma avtomatsko.

Stroj za testenine Dolly je najmanjši med aparati, ki delujejo na princip potiskanja. Kapaciteto 2,5 kg testa zadosti potrebam manjše restavracije in na uro izdela do 6 kg testenin. Izbirate med velikim številom različnih oblik testenin. Skupaj z aparatom prejmete 4 bronaste nastavke. Večina se jih odloči tudi za nakup avtomatskega noža za rezanje kratkih testenin, saj z uporabo le tega Dolly dela praktično sam in vi med tem lahko opravljate drugo delo.

Profesionalni stroj za testenine P6 z zmogljivostjo 6 kg gnetenja na uro izdela do 18 kg testenin. Ob nakupu aparat prejmete 4 bronaste nastavke standardnih oblik testenin in avtomatski nož za rezanje. Nudi pa tudi široko izbiro dodatnih priključkov. Najzanimivejši med njimi je zagotovo nastavek za raviole, ki avtomatsko izdeluje raviole različnih velikosti. Za tiste malo bolj zahtevne pa se lahko odločite za nakup t.i. Multipaste s katero poleg specialnih oblik raviolov zelo enostavno izdelujete rezance različnih dimenzij. Ob nakupu nastavka za rezance prejmete avtomatski nož, ki rezance reže na poljubno dolžino.

 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.